Een aantal tips, om zorgeloos van je camper te genieten !

1. Wij gebruiken onze camper vooral in de zomermaanden voor korte en langere uitstapjes.

Tijdens de wintermaanden staat onze camper naast de woning en wordt dan regelmatig gebruikt om even mee op familiebezoek etc. te gaan. We laten hem dus regelmatig een uurtje of nog langer werken. Dit is voor een diesel zeker aan te raden. Lange stilstand kan problemen geven. Heb dit zelf ondervonden. Een bijna lege dieseltank veroorzaakte bij ons na een vorstperiode condensatie in het brandstofsysteem, vlokkerige diesel en algengroei in de tank. Hierdoor raakt het brandstoffilter verstopt en loopt de motor na het wegrijden in de noodloop max. haalbare snelheid ca. 85 km per uur en geen trekkracht. Te verhelpen door brandstoffilter te vervangen. Dit doe ik zeker om de 2 jaar.

Advies: Om dit te voorkomen is het aan te raden de camper tijdens langere periode van stilstand altijd weg te zetten met een tot de nok gevulde brandstoftank. Ook wanneer deze voor driekwart is gevuld altijd bijtanken voor het wegzetten. Dit voorkomt in de winter de problemen.

 

2. Wanneer je met je camper weg gaat rijden, als deze nog koud is, zorg er dan voor dat je niet te snel gaat optrekken. Laat de motor eerst lekker op temperatuur komen alvorens deze maximaal te benutten. Schakel vlot maar rustig op naar een hogere versnelling en jaag de toerenteller niet te hoog op.

3. Als wij een langere rit gaan maken, zorgen we er voor dat de schoonwatertank nagenoeg leeg is. Deze vullen we dan bij als we op de camperplaats / camping zijn waar we gaan overnachten. Een volle watertank weegt al snel 100 kg. en dit kost gewoon extra brandstof. Ook de vuilwatertank laten we voor verder te rijden altijd leeglopen.

4. Wij sluiten voor de nacht altijd onze gasfles af. Voor ons geeft dit een veilig gevoel, je weet nooit wat er kan gebeuren als je slaapt.

5. Als we de luifel uit hebben staan, draaien we deze altijd naar binnen wanneer er slecht weer met wind wordt voorspeld.

6. Je camper is iets anders dan een caravan. De camper gebruik je meestal voor korte tussenstops, om vervolgens weer door te reizen.  Wij kiezen dan ook bijna altijd voor overnachtingen op camperplaatsen. Hiervan zijn er vele voorhanden en zijn een stuk goedkoper dan de doorgaande campings.

7. Zorg dat je alles wat je in je camper meeneemt, goed vast en stevig in de kastjes staat. Dit voorkomt onnodig gerammel onderweg. Sluit de kastjes voor het wegrijden altijd goed af, zodat deze niet open kunnen gaan onder het rijden.

8. Om zuinig en ontspannen met je camper te rijden:

Trek niet te snel en bruusk op. Schakel tijdig over naar hogere versnelling. Rijd niet op maximale snelheid, tussen 90 en 100 km rijd heerlijk ontspannen. Laat bij het naderen van scherpe bochten of afritten van wegen de camper in de versnelling vroegtijdig uitrollen. Zo benader je een juiste snelheid om een bocht te nemen. Je hoeft dan bijna niet bij te remmen. Hierdoor verbruikt de camper beduidend minder brandstof.

9. Breng indien niet aanwezig een rookmelder, brandblusser en verbanddoos in je camper. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren.

Ook een achteruitrijcamera is zeer nuttig. Wij hebben er zelf met groot displayscherm op het dashboard. De camera heb ik zo afgesteld dat ik ruim zicht heb achter de camper. Reuze handig bij het rijden met name op de snelweg. Je kan dan altijd het achteropkomend verkeer tijdig waarnemen. Handig bij het in- en uitvoegen. 

10. We gaan op stap:

Korte binnenlandse uitstapjes plannen we nooit vooraf. We zoeken thuis een camperplaats en rijden daar naar toe.

Anders wordt het als we voor meerdere weken op stap gaan naar het buitenland. Ver van tevoren plannen we onze reis. We zoeken op verschillende sites de camperplaatsen. b.v. www.campercontact.nl of www.campercontact.com De totale route wordt op de bewuste landkaart uitgetekend, met daarop alle tussenstops.

Ik bekijk deze altijd op Google Aerth. Ook print ik de routes tussen de camperplaatsen uit. Wij rijden zelf korte afstanden per onderdeel van de reis. Nooit meer dan 100/150 km per dag. Dit rijd heerlijk ontspannen, zonder vermoeid te geraken. 

Vaak blijven we 1/3 nachten op deze plek staan om hierna weer door te reizen naar ons volgend reisdoel. Tijdens ons verblijf fietsen we dan indien mogelijk heerlijk in de omgeving.

Tijdens de volgende trip, rijden we even langs een supermarkt om de benodigde boodschappen aan te vullen.

We tanken tijdig diesel bij om niet voor verrassingen te komen staan. Wel zorgen we er voor dat we tijdig op de volgende bestemming aankomen, zo tussen 16.00 en 18.00 uur, anders loop je het risico dat de camperplaats vol staat. Overnacht nooit op P-plaatsen langs een autobaan.

 

Nog enkele tips:

1. Het boek: Facile-en-Route Campergids is een waardevol boekwerk met de vermelding van duizenden camperplaatsen in Europa, met info en foto's, verkrijgbaar bij de grotere camperdealers.

Per land kun je een bestand downloaden en dit toevoegen aan je navigatie, reuze handig.

2. In Duitsland liggen op de Top-Camperplaatsen boekjes met vele Top-Plaatsen, gratis verkrijgbaar.

3. Onderhoud je camper netjes, het is een hele investering geweest. Zet de camper minimaal 2 keer per jaar in een goede geschikte was. Vergeet ook het dak niet !!!!

4. Verwijder tijdig vastgeplakte muggen en insecten van de lak, als dit te lang blijft zitten tast het de lak aan.

5. Zorg altijd voor een juiste bandenspanning.

6. Neem voldoende lange kabels mee. Sommige plaatsen is 50 m. geen overbodige luxe. Ook een slang voor het bijvullen van je watertank mag niet ontbreken, 5 m. lang is vaak voldoende om bij de meeste sanistations op de camperplaatsen bij te vullen.

7. Zorg voor voldoende Euromuntstukken 10-20-50 voor gebruik in vele aansluitkasten voor elektra met name in het buitenland. 

8. Laat tijdig de distributieriem vervangen ongeacht het aantal gereden km. Vaak is dit om de 4-5 jaar. Zie je instructieboek van de camper.

9. Zet de camper als je deze langere tijd niet gebruikt (winterstalling) altijd weg met een volledig gevulde brandstoftank. Dit om algvorming en condens in het brandstofsysteem en in de tank te voorkomen. (DIT BSPAART JE VEEL PROBLEMEN)

 

Succes allemaal en fijne camperreizen gewenst.