Camperplaats "De Zwaan" Nunspeet

 

Woensdag 27 juni rond 14.00 uur aankomst in Nunspeet:

 

Alweer voor de vijfde keer, zijn we dit voorjaar op stap. Deze keer gaan we van woensdag 27 juni t/m maandag 2 juli naar Nunspeet. We staan op camperplaats "De Zwaan"

Een geliefde camperplaats aan de westzijde van Nunspeet, 2 km vanaf de Veluwse bossen en eveneens 2 km vanaf het Veluwemeer.

Je kan er naar hartenlust fietsen, zowel op de Veluwe, rond het Veluwemeer en naar dorpen als Elburg, Elspeet, Putten, Harderwijk, Vierhouten, 't Harde, Ermelo, Apeldoorn en andere niet genoemde.

 

Camperplaats "De Zwaan" biedt plaats aan ca. 60 campers. Leuke plaats, met bijna alle voorzieningen en vooral zeer goede WIFI. Ruime mooie vlakke plaatsen.

 

De woning van het beheerdersechtpaar.

Een camperveldje.

 

Bij aankomst hier inschrijven en plaats zoeken.

 

Ons plekje met ruim veldzicht richting Veluwemeer.

Uitzicht over de weilanden vanuit de camper.

De zon gaat langzaam onder, straks lekker slapen.

Tot morgen.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Donderdag 28 juni:

Na het middageten, gaan we fietsen. We fietsen een tocht van ruim 38 km, door een schitterend mooi deel van de Veluwe, met bossen, heidevelden en stuifzanden. We fietsen de zgn. Beekhuizerzandroute.

 

Deze fietstocht, gaat voor ca. 80 % over mooie fietspaden. Valt op, dat de heide dit jaar bijzonder bruin is. Dit t.g.v. de enorme droogte en hitte dit voorjaar.

 

Rondom door mooie natuurgebieden. Over schitterende fietspaden.

Zelfs een beek ontbreekt niet op deze tocht. We fietsen een stukje langs de Leuvenumse Beek,

waar ook IJsvogels voorkomen.

 

We fietsen verder naar het Beekhuizerzand. We rijden hier over een adembenemend mooi fietspad met veel klimmen en dalen en zeer bochtig. Het Beekhuizerzand is een stuifzandgebied van ruim 200 ha. In 2004 is dit gebied ontdaan van de duizenden Vliegdennen en is de bovenlaag tot het zand afgeplagd. Nu ontstaan hier prachtige stuifzandduinen. Met mooi zomerweer kan het er bloedheet zijn, terwijl het 's nachts kan afkoelen tot rond het vriespunt. Ondanks de enorme droogte in het gebied stonden we verbaasd van de enorme hoeveelheid Jacobskruiskruid wat daar prachtig in bloei stond.

 

Na de stuifzanden, fietsen we verder door een mooi gebied het Leuvenumse bos. Een gevarieerd bos met veel loofhout. In dit bosgebied komt veel wild voor, als wilde zwijnen, edelherten, reeën vossen en ook de das. Hierna gaan we het bos uit, steken de A28 over en fietsen vanaf Hulshorst door een mooi landelijk gebied over prachtige lanen weer naar Nunspeet. Hier drinken we een kopje koffie, om daarna voldaan terug te fietsen naar de camperplaats.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vrijdag 29 juni weer een nieuwe fietstocht:   Veluwse Hanzestedenroute 45 km.

Onze gereden route 61,8 km.

 

Vrijdag 29 juni maken we vanaf de camperplaats een fietstocht rond het Veluwemeer. We vertrekken om 11.30 uur. Met een vrij stevige tegenwind rijden we in westelijke richting naar de oversteekplaats van het pontje. Met dit pontje kun je naar de andere kant van het meer in ca. 25 minuten. Dan kun je de route dus halveren. Maar helaas, bij aankomst is het pontje vol en kunnen we niet mee. De wachttijd is 1 uur. Dit doen we dus niet en we fietsen langs de oostkant van het meer naar Elburg, ongeveer 12 km noordelijker.

 

Kaartje van de volledige route rond het meer.

 

Vanuit Nunspeet komen we aan bij het Veluwemeer. Hier willen we dus de oversteek maken met het pontje maar deze is al vol.

 

Omdat de wachttijd voor de pont een uur bedraagt, gaan we langs de oostelijke over van het meer door een mooi polderlandschap naar Elburg.

Na een half uurtje fietsen vanaf de oversteekplaats van het pontje komen we aan in de oude vesting Elburg.

 

Hier is het al behoorlijk druk, langs de gracht staan dan ook honderden E-bikes van de grijze massa geparkeerd, die van ons zetten we er ook maar even bij.

 

We maken een wandeling door de oude vestingstad en scharrelen ook even langs de winkels.

 

Oude kerk van Elburg, met een toren zonder spits. Waardoor deze ontbreekt is me niet bekend.

Op de foto de oude vispoort van Elburg. Met aansluitend een winkelstraatje met diverse terrasjes.

 

De oude stadsgracht van Elburg.

Het is nogal warm in het stadje, we besluiten maar verder te fietsen. Nu langs de westkant van het meer, op weg naar het pontje om vanaf die kant dan maar over te varen naar waar we moesten wachten.

 

Na een half uur fietsen vanaf Elburg, komen we aan bij het pontje. Helaas voor ons ook nu weer afgeladen vol en kunnen dus weer niet mee. Weer een uur wachttijd.

We drinken aan het meer een kop koffie en besluiten om maar door te fietsen naar Harderwijk. Nog een heel eind voor de boeg en hierdoor wordt onze tocht dus ca, 62 km.

 

Leuk strandje langs het Veluwemeer, nabij de oversteekplaats van het pontje.

 

Wanneer we na een pittige tocht aankomen in Harderwijk, hebben we er ruim 45 km op zitten. De maagjes beginnen te knorren. Omdat het nog vroeg in de middag is, gaan we niet uitgebreid eten, maar vertoeven we even bij de grote M.

Hier knappen we wel even van op.

 

Nadat we heerlijk zijn uitgerust bij de grote M, gaan we weer op stap. We verlaten Harderwijk en volgen een aantal knooppunten door de bossen van de Veluwe. We hebben toch wat omgereden blijkt later, want de geplande afstand van 45 km wordt bij ons dus 61,8. Maar dit is ons behoudens wat zadelpijn ook weer best meegevallen. Rond 17.30 uur komen we weer aan bij de camperplaats.

Een zeer geslaagde en leuke fietstocht

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaterdag 30 juni:

Het is warm, we fietsen even naar het Veluwemeer voor wat verkoeling. Het is enorm druk op het meer met bootjes en windsurfers. Na een uur fietsen we over de Veluwe terug naar Nunspeet, eerst de uitkijktoren beklimmen en daarna even winkelen en een kopje koffie drinken. Daarna terug naar de camperplaats.

 

Na het eten, gaan we om 21.00 uur weer fietsen. We rijden de Wilde Zwijnen Route. Onderweg komen we slecht 1 Wild Zwijn met 4 nog hele kleine jongen tegen. Wel was duidelijk te zien dat in dit gebied vele Wilde Zwijnen voorkomen. Waarschijnlijk waren we toch nog te vroeg. Het moet bijna donker zijn voor ze tevoorschijn komen.

Dus morgenavond nog maar eens proberen en dan wat later vertrekken.

We hebben deze dag 47 km gefietst.  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Zondag 1 juli:

We gaan eerst kijken naar de Dutch TT in Assen. Hierna kijken we nog naar de Formule 1 race in Oostenrijk. Hier laat onze Max Verstappen weer eens zien dat hij een F1 auto kan besturen. Hij wint de race in Oostenrijk. Top MAX

Na het eten gaan we in de avonduren rond 20.30 uur nog even weer de Wilde Zwijnen Route fietsten, nu wat verder dan de dag er voor. 37,5 km.

 

Gedenkteken geëxecuteerde joodse onderduikers uit het Verscholen Dorp bij Vierhouten.

Nagebouwde onderduikers hut in het Verscholen Dorp, 1942-1944

 

 

We fietsen vanaf de camperplaats door Nunspeet de Veluwe op. Na een leuke route over fietspaden komen we in Vierhouten. Hierna vervolgen we de route langs het fietspad langs de Pas Op weg. We zien duidelijk dat de Wilde Zwijnen die nacht weer goed hebben huisgehouden langs het fietspad. Onderweg komen we lang een gedenkplaats van joodse onderduikers uit het voormalig Verscholen Dorp, dat even verderop langs het fietspad ligt.

Tussen 1942 en 1944 waren hier een aantal grote ondergrondse hutten (woningen) gebouwd, die plaats boden aan een honderdtal joodse onderduikers en ondergedoken verzetsstrijders.

Bij toeval, ontdekten een aantal SS-officiëren een jongetje die met emmers water over een bospad liep. Ze ondervroegen hem en lieten hem weer gaan om versterking te halen. Ze waren eerst bang voor een terroristische groep. Toen ze terug kwamen, waren de meeste onderduikers al gevlucht. Acht werden gevangen genomen en later door SS doodgeschoten. Ook een 6 jarig jongetje ontkwam hier niet aan.

 

We  fietsen weer verder langs en door prachtige heidevelden en vennetjes. Later op de terugweg zien we geen Wilde Zwijnen, maar wel 3 Edelherten, die vlak voor ons op het fietspad staan. Zo plotsklaps als wij ze zagen, verdwijnen ze even snel weer in het uitgestrekte bos.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maandag 2 juli:

We verblijven deze ochtend nog op camperplaats "De Zwaan" om later in de middag via een toeristische route terug te rijden naar Scheemda.

We hebben een leuke korte uitstap gehad in Nunspeet. Prachtig weer, veel gefietst en gezien.

De camperplaats is wel mooi, maar een beetje rustig. Er is niet zoveel te beleven in de directe omgeving.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------