Zomervakantie 2018 deel 6

Vrijdag 17 augustus:  dag 22

We vertrekken vroeg in de morgen vanuit Oranienburg. We willen naar Pritzerbe boven Brandenburg.

Op de autobaan, blijkt dat we door wegwerkzaamheden de afslag niet kunnen nemen. We moeten 16 km door naar de volgende afslag. Vervolgens worden we via zeer slechte binnenwegen ca. 23 km omgeleid. Deze wegen zijn enkel grote keien en verbrokkeld asfalt. We kunnen dan ook over deze 23 km niet harder rijden dan 30 km p/u. anders rammelt alles door de camper.

Als we aankomen in Pritzerbe, blijken daar alle 2 camperplaatsen vol te zijn. We rijden door naar Tieckow. We zetten de camper op een mooi plekje aan het meer. Kleine camperplaats maar wel heel knus. We moeten ons telefonisch aanmelden, maar de persoon neemt geen telefoon op en we kunnen geen stroom aansluiten omdat de kast op slot zit.

Na een uur steeds opnieuw bellen, nog geen contact.

We stappen weer in en rijden vervolgens door naar Burg bij Magdenburg.

Daar komen we aan bij een roeivereniging, met plaats voor 4 campers. Omdat we een lange en zware rit achter de rug hebben, besluiten we daar 2 nachten te blijven.

Kleine camperplaats bij roeivereniging in Burg.

Mooi santairgebouw netjes en fijne douches.

We staan aan een kleine botenhaven, direct aan het Elbe-Havel kanaal.

Bovenstaande foto's laten zien, dat niet iedereen in de voormalige DDR het zo nauw neemt met netheid. Vooral veel bedrijfspanden zijn bar slecht onderhouden en rondom is vaak een enorme troep zichtbaar.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaterdag 18 augustus:  dag 23

We gaan naar Burg, eerst gaan we even wat boodschappen doen. Daarna fietsen we naar het dorpje Blumenthal. Als we daar aankomen houd de doorgaande weg op. Er loopt verder een zeer slecht keienfietspad naar Magdenburg, maar dat is bijna niet te berijden. We fietsen maar weer terug naar Burg, waar we een wandeling maken door de Altstätt.

 

Burg is van oudsher een oude vestingstad. Je ziet er vele torens en nog een oude stadsmuur.

FOTO rechts:  de oude watertoren.

 

 

 

 

 

Kirche Unserer Lieber Frauen

 

Kuhturn

Hexenturn

 

Berliner Torturn

 

Je ziet in Burg vele mooie oude vakwerkhuizen.

Het was een wat zware wandeling door de Altstätt, eigenlijk veel te warm het was 32 gr.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zondag 19 augustus:  dag 24

We verlaten Burg. We gaan een mooi stukje verder rijden in ZW richting naar Emmerthal aan de Weser. het is lekker rustig op de weg, geen vrachtverkeer op zondag in Duitsland.

Om 12.45 uur komen we aan op camperplaats het Grhonder Fharehuis.

Het aanmelden gaat hier wat ingewikkeld, alles moet je daar regelen middels gebruikmaking van een betaalautomaat. Maar na wat studie en hulp van mede camperaars lukt ook dit weer.

We vinden een leuk plekje, met uitzicht over de Weser.

 

Leuk Pension en Restaurant behorend bij de camperplaats.

FOTO boven:  Super de luxe santairgebouw, met gratis douches.

 

FOTO rechts:  De kassa automaat voor aanmelding en betaling. 

 

 

Leuk uitzicht over de Weser.

 

Het veerpontje over de Weser, naast de camperplaats.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maandag 20 augustus:  dag 25

 

We gaan op de fiets langs de Weser naar Hameln. Het is een mooi en redelijk vlakke route. De afstand naar Hameln bedraagt 14,5 km. Het is opnieuw bijzonder warm, weer 32 gr.

 

Fietspad langs de Weser naar Hameln.

 

Kerncentrale nabij Emmerthal aan de Weser. Deze zal ook in 2022 gesloten worden, omdat Angela Merkel in dat jaar alle centrales dicht wil hebben, na de laatste ramp met de Japanse centrale in Fukushima.

 

Na een leuke fietstochtje komen we aan in Hameln. We wandelen door de Altstätt en gaan ook nog even wat boodschappen halen voor de volgende dag. Hameln staat bekend om de Rattenvanger.

 

Hameln heeft een gezellige oude binnenstad, met heel veel horecagelegenheden en vele bezienswaardigheden.

 

FOTO rechts:  Standbeeld van de Rattenvanger.

 

 

Het rattenvanger huis

 

Tijdens onze terugtocht zien we nog een oude windmolen, de Hollander.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dinsdag 21 augustus:  dag 26

 

Wanneer we 's morgens wakker worden, zien we een enorme stoomuitstoot van de kerncentrale. Dit is een mooi gezicht, de pluim gaat enorm hoog door het windstille weer.

Later verschijnen hierdoor stapelwolken in de koude bovenlucht.

FOTO boven:  Oude burcht aan de overkant van de Weser.

 

 

 

FOTO links: De stoompluim van de kerncentrale

Rond 11.00 uur gaan we fietsen naar Bodenwerder, nu weer langs de Weser maar dan de andere kant op. Deze route vinden we landschappelijk gezien mooier dan de route naar Hameln. Ook Bodenwerder heeft weer een mooie Altstätt en staat bekend om het verhaal van de Baron van Munchhausen.

Wandeling door de Altstätt met mooie oude vakwerkhuizen.

 

Uitzicht over de stad.

 

 

 

 

 

Links: Munchhausen Grotten.

 

Munchhausen bronnen

Munchhausen museum

 

Het geboortehuis van de Baron van Munchhausen.  Nu raadhuis.

 

We doen nog even wat boodschappen in Bodenwerder en fietsen dan terug richting camperplaats.

 

Onderweg drinken we bij een camping nog even een kopje koffie.

 

We zien prachtige stapelwolken, maar regenen wil het deze zomer bijna niet.

We rijden langs een beeld van de Scheepsjager. Toen er nog geen motoren waren werden schepen met mankracht voortgetrokken.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Woensdag 22 augustus:  dag 27

We vetrekken 's morgen om 9.30 uur vanuit Emmerthal naar Haltern am See. Hier komen we om ca. 13.30 uur aan op de gelijknamige camperplaats. Het is die dag weer heel warm, we zitten dan ook tot laat in de avond buiten. Naast de camperplaats is een modern zwembad aanwezig. Dus morgen even lekker zwemmen.

Ook de nacht is het warm in de camper, dus voor het slapen gaan nog even de ventilator op de hoogste stand en alle ramen open.

De camperplaats Haltern am See.

 

Het aanwezige toiletgebouw incl. douches.

Het prachtige overdekte zwembad. Vanwege de hete zomer nu gesloten. Alleen buitenbad van 50 m nu open.

 

Eetcafé in het centrum van Haltern am See.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Donderdag 23 augustus:  dag 28

We gaan eerst op de fiets, naar het centrum. We fietsen de heen- en terugweg over een brede weg met aparte fietsstroken. We vinden het wel raar, dat er bij de oversteekplaatsen geen verkeerslichten staan voor fietsers. Veel automobilisten toeteren en later blijkt, dat we over de vluchtstroken van de autobaan fietsten.

Eenmaal terug bij de camperplaats bleek dat we onder de weg door naar het centrum konden fietsen. Zo zie je maar aldoende leert men.

 

De oude binnenstad van Haltern am See, heeft vele winkels en ook veel eet- en drinkgelegenheden. Voor niet te veel geld, kun je er lekker eten.

In de middag gaan we nog fietsen in de nabije omgeving. We komen langs het stuwmeer bij Haltern am See, wat ook gebruik wordt voor de drinkwatervoorziening. Het waterpeil in het meer staat door de droge zomer bijna 3 m. lager dan normaal in de zomer.

Vervolgens fietsen we door mooie bosgebieden naar een oude burcht, met daarbij ook een oude watermolen.

Het grote stuwmeer, dat tevens dienst doet als waterbekken voor de drinkwatervoorziening.

 

Links: de oude burcht.                                          Rechts: de oude watermolen.

Op de terugweg van onze fietstocht, begint het plotseling te waaien. De temperatuur zakt binnen een uur met ca. 10 gr. Het is gewoon even frisjes geworden. Bij de camper aangekomen, besluiten we dan ook om maar niet meer te gaan zwemmen in het buitenbad.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vrijdag 24 augustus:  dag 29

Als we wakker worden, is het wat regenachtig en kil. We gaan op weg naar onze laatste stopplaats van deze vakantie. We rijden naar Holten NL. Waar we na ca. 1,5 uur aankomen op camping IDEAAL. met aparte camperplaats. Het weer is ondertussen weer opgeknapt.

In de middag doen we even wat boodschappen in Holte. 's Avonds gaan we rond 19.30 uur nog ca. 24 km fietsen over en rond de Holterberg. Het wordt dan behoorlijk koud en min of meer wat verkleumd komen we weer aan bij de camper, waar voor het eerst deze vakantie de elektrische kachel even aanzetten.

 

Camping IDEAAL in Holten, een leuke en nette camping en camperplaats om te verblijven.

Zaterdag 25 augustus:  dag 30

Het zit er weer op, we rijden van Holten naar huis. Het is wat kil en nat, maar we mogen niet klagen, we hebben tijdens onze trip deze vakantie heel warm weer gehad met veel zon en slechts 2 onweersbuien in ruim vier weken.

 

Onze laatste stop op een parkeerplaats langs de A28 bij Beilen, nog even naar het toilet en nog even een gehaktstaaf om de honger wat te stillen. Daarna nog een klein uurtje rijden en we komen thuis in Scheemda aan op ons vertrouwde plekje aan de Dwarslaan.

Samenvatting:

We kijken terug op een leuke en geslaagde vakantie.

We hebben in ruim vier weken veel gezien. We bezochten in totaal 12 verschillende camperplaatsen. De totaal gereden afstand bedraagt 2023 km.

 

Mooi weer gehad soms even te warm maar heerlijk zonnig en droog. Tijdens onze vakantie heel veel gefietst, ca. 650 km totaal.

Wat ons het meeste aansprak, waren onze bezoeken aan de verschillende  concentratiekampen, Bergen-Belsen, Ravensbrück en Sachsenhausen. Dit mogen we nooit meer vergeten, welke gruwelpraktijken daar hebben plaatsgevonden.

Verder viel ons op hoe miserabel het nog steeds is in de voormalige DDR, infrastructuur met zeer slechte wegen, en woonbuurten die veel te wensen overlaten. Blijft de vraag, of dit ooit op orde komt, want dit gaat een vermogen kosten voor de Duitse staat.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb