Vrijdag 20 april is het volop zomerweer. Na weken van klussen in onze achtertuin, besluiten we weer een lang weekend te kamperen. We gaan naar een camperplaats in Noord Sleen (Drenthe).

 

Aankomst bij de camperplaats Klaverweide in Noord Sleen. Eigenaar: Geert W. Smegen

Zweeloerstraat 1 Noord Sleen. 

Om 13.00 uur komen we aan op camperplaats de Klaverweide in Noord Sleen. Een kleine maar leuke camperplaats, met goede voorzieningen. Vele mogelijkheden om te wandelen en te fietsen.

We vinden een leuke plek, nabij een prachtig bloeiende Peereboom.

 

 

Zicht over de camperplaats richting Sleen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vrijdag 20 april.

's Avonds maken we een fietstocht vanaf de camperplaats naar het nabijgelegen buurtschap 't Haantje. Een plaatsje met een verleden en landelijke bekendheid.

Op 1 december 1965 nu 53 jaar geleden, verdwijnt hier ten gevolge van een plotselinge Blow Out tijdens een proefboring een complete boorlocatie met een boortoren van 53 m. hoogte in de aarde. Er ontsnapt gas en boorspoeling langs de boorput omhoog, waardoor de bodem in beweging komt en dermate papperig en slap wordt, waardoor de boortoren en bijstaande machines binnen enkele minuten in de diepte verdwijnen. Er vallen gelukkig geen slachtoffers het personeel weet tijdig te vluchten. Het duurt daarna 3 maanden aleer de put d.m.v. een 2e gerichte boring met klei en cement is gedicht.

Op bovenstaande foto:  Het z.g.n. Kraterbosje met waterpoel. Hieruit is grond gehaald om de ontstane krater van de boorput te dichten.  

Aan de weg de Hullen tussen Noord Sleen en 't Haantje staat dit bord, waarop de gebeurtenis uit 1965 is omschreven. Het gebied is nu eigendom van Staatsbosbeheer en is ingericht als natuurbosje.

Dit is het voormalige boorterrein, waar de boorinstallatie destijds diep in de aarde verdween en daar voor altijd zal blijven liggen. Op de plaats des onheils, de oude boorlocatie is alleen nog een grasvegetatie te zien. Om een indruk te krijgen van hoe het destijds  kon gebeuren, bekijk de video's op YouTube aangaande Blow Out 't Haantje.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaterdag 21 april.

Zaterdag 21 april, maken we met heel mooi weer een fietstocht naar Emmen, even gewoon lekker wandelen en winkelen. Ook brengen we nog even een bezoekje aan het oude Noorder Dierenpark. Dit park is gesloten i.v.m. de komst van het nieuwe park Wildlands. Het oude dierenpark wordt omgetoverd tot een fraai stadspark, met daarin allerlei activiteiten. Echter wel met behoud van z'n huidige vormgeving. We fietsen terug van Emmen naar Noord Sleen, een leuke route langs vele oude Saksische boerderijen, waar de streek om bekend staat. 

 

Na het avondeten, maken we nog een wandeling door Noord Sleen. We komen langs 2 Drentse hunebedden, de D 50 en de D 51. Een tweeling hunebed dicht bij elkaar gelegen. De D 51 is erg vervallen, terwijl de D 50 nog bijna volledig intact is, met een mooie buitenste stenenrij.   

Hunebed Noord Sleen de D 51

Hunebed Noord Sleen de D 50

De D 50 vanaf de zijkant gezien.

Doorkijk onder de dekstenen van de D 50 door

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zondag 22 april 2018:  Het is warm en enigszins drukkend weer. We gaan fietsen van Noord Sleen naar de Kibbelkoele bij Schoonoord.

We fietsen door het Sleenerzand en komen daar langs een vliegtuigmonument. Dit monument is geplaatst ter nagedachtenis van de Engelse militairen, die hier met hun Halifax bommenwerper in de 2e wereldoorlog zijn neergehaald. De piloot wist het brandende toestel boven Noord Sleen weg te halen om in het bos neer te storten.

We fietsen verder naar de Kibbelkoel, waar we even wat gaan drinken. Vervolgens fietsen we terug naar de camperplaats. Na nog wat zonnen keren we eind van de middag terug naar Scheemda.

We hebben weer kunnen genieten van een leuk weekendje weg met de camper.

 

Tot volgend reisverslag !