Zomervakantie 2018: deel 5
Woensdag 15 augustus: dag 20
We verlaten rond 10.00 uur Furstenberg en rijden richting Oranienburg vlak boven Berlijn. Daar willen we als laatste in de reeks het aldaar gelegen voormalig concentratiekamp Sachsenhausen gaan bezoeken.
De rit verloopt voorspoedig en rond 11.00 uur staan we op de camperplaats Schlosshafen. We gaan eerst even wat eten en de camperplaats verkennen.
De camperplaats in Oranienburg.
Het havengebouw, met toiletten en douches.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na de middag stappen we op de fiets en rijden door de stad naar het op 3 km afstand gelegen Gedenkstatte Sachsenhausen.
.
Geschiedenis van het concentratiekamp Sachsenhausen:
Sachsenhausen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in nazi-Duitsland. Het kamp lag 35 kilometer ten noorden van Berlijn en werd in 1936 gebouwd door gevangenen. Het kamp lag nabij de stad Oranienburg.
In Sachsenhausen zaten van 1939 tot 1945 ongeveer 200.000 mensen gevangen.
Volgens officiële gegevens zijn er ca. 30.000 tot 50.000 mensen omgekomen.
Onder de gevangenen waren politieke tegenstanders van Adolf Hitler, krijgsgevangenen, zogenoemde asocialen, onder wie de Duitsers onder meer Roma schaarden. Verder ook Joden, homoseksuelen en Jehova's getuigen. Velen kwamen om het leven door ziekte, uithongering, uitputting, marteling en executie.
Ondanks zijn krankzinnige voornemens, organiseerde Adolf Hitler de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, waar hij goed mee voor de dag kwam. Tegelijkertijd werd 35 kilometer verderop kamp Sachsenhausen gebouwd door gevangenen uit Esterwegen.
Als gevolg van de wreedheden van de SS-bewakers en ondervoeding overleefden de meesten dit niet. Eind september van dat jaar was het grote concentratiekamp Sachsenhausen klaar. De eerste gevangenen waren politieke gevangenen zoals communisten. Na de politieke gevangenen volgden mensen die door het naziregime als minderwaardigen werden beschouwd zoals geestelijk gehandicapten, Roma, Joden en homoseksuelen. Na de Kristalnacht in 1938 werden 1800 Joden naar Sachsenhausen getransporteerd en in de weken daarna vermoord
Bovenstaand: Plattegrond van het kamp in 1945. Het is dan zeker 4 keer zo groot als wat er nu van over is. Sachsenhausen was het grootse gevangenenkamp van die tijd.
Wachttoren van SS bewakers, Deze schoten gelijk met scherp op gevangenen die probeerden te ontsnappen.
Werkkamer van SS artsen, die er de meest gruwelijke praktijken op na hielden. Zo werden van gevangenen ledematen geamputeerd, waarmee ze probeerden die bij gewonde Duitse soldaten weer te herplaatsen.
In het kamp was een executieplaats ingericht. Hier werden duizenden gevangenen doodgeschoten, waaronder ook veel Nederlandse verzetsstrijders. De voeten werden in klemmen gezet en de handen boven hun hoofden gebonden. Daarna werden ze doodgeschoten.
Resten van verbrandingsovens in het crematorium zijn stille getuigen.
Deze tekst behoeft geen verdere uitleg.
Twee gerestaureerde werkbarakken, die nu als expositieruimte worden gebruikt.
Laten we hopen, dat het nooit nog eens weer gebruikt gaat worden. Alhoewel dit nog steeds her en der in de wereld wordt toegepast, Denk maar aan afsluiting sommige grenzen i.v.m. de heersende vluchtelingenstroom in Europa.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Donderdag 16 augustus: dag 21
Nabij het kamp Sachsenhausen liggen ook nog meerdere massagraven. Waarin de overleden kampbewoners liggen begraven. Meerdere zijn na de bevrijding door de Russen aangelegd, omdat er ook na bevrijding van de gevangenen nog velen stierven door ziekte en uitputting.
Ook ligt er een eindje verder een massagraf van gedode Duitse jonge soldaten. deze zijn door de Russen gedood tijdens de bevrijding.
Foto links:
Vlak voor de Russen het kamp bevrijden, stuurde de SS de gevangenen op weg voor de zgn. dodenmars. Tijdens deze mars werden alle ca. 6000 gevangenen in de bossen doodgeschoten.
Ons bezoek aan drie voormalige concentratiekampen tijden onze vakantie, te weten Bergen-Belsen, Ravensbruck en Sachsenhausen hebben we als zeer indrukwekkend maar ook als emotioneel en verdrietig ervaren.
We wisten natuurlijk al wat er was gebeurd, maar de openheid van zaken die momenteel in deze voormalige Duitse SS-kampen wordt verstrekt, drukt je er nog veel nadrukkelijker bovenop.
Laten we hopen dat bij onze wereldleiders het verstand zal zegevieren waardoor deze afschuwelijke geschiedenis nooit meer herhaald zal worden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na ons bezoek aan de massagraven, fietsen we nog rond het meer bij Oranienburg.
Hierna gaan we eten en blijven 's avonds na nog een wandeling verder bij de camper.
De volgende morgen zullen we Oranienburg verlaten, op naar onze volgende stop. Daarover meer in volgend deel 6
Voor verder lezen en bekijken van deel 6: KLIK op: 2018 Zomervakantie deel 6
Maak jouw eigen website met JouwWeb